• Start
  • Nyheter
  • Maj, 89, tvättar lakan utan tvättmedel – i kallvatten: ”Jag vill inte skräpa ner i onödan”

Maj, 89, tvättar lakan utan tvättmedel – i kallvatten: ”Jag vill inte skräpa ner i onödan”

Hur ska vi hejda klimatförändringarna? Telge bostäder satsar på en tvättstuga av återvunnen plast, med maskiner som tvättar rent utan att tvättmedel behövs.
– Det här gör vi för att minska vårt fotavtryck, säger Juan Copovi Mena, vd för Telge bostäder.


Maj Kamryd var först ut att testa den nya tvättstugan där hyresgästerna i radhusen i Mariehäll kan tvätta utan tvättmedel. I maskinen snurrar hennes lakanstvätt.
Bild: Monika Nilsson Lysell


Bland de 31 hyresradhusen i Mariehäll, på en yta där det tidigare var parkeringar, har Telge bostäder byggt en helt ny tvättstuga. Byggnaden har väggar av återvunnen plast, och tvättmaskinerna är kopplade till ett filter som gör att vattnet tvättar rent utan tvättmedel.

– Det blir nog bra, säger Maj Kamryd, 89 år, som bott i området i 12 år.
Hon uppskattar att Telge bostäder satsar på lösningar som är skonsamma mot miljön.
– Det är det enda som funkar nu i dagens läge.

Är du miljömedveten?
– Ja, jag vill inte skräpa ner i onödan, säger Maj Kamryd.– Det här blir otroligt bra, att slippa tvättmedel. Jag är en sån som använder parfymfritt tvättmedel och aldrig har sköljmedel, Det känns också roligt att Telge bostäder gör något sånt här i ett gammalt bostadsområde, säger Mats Wargclou som också är hyresgäst i området, där han bott i över 40 år.

Två av de tre tvättmaskinerna tvättar rent med avjoniserat vatten, som tar bort smuts utan att varmvatten eller tvättmedel behövs. Idén kommer från Malmös kommunala bostadsbolag, där man var tidiga med att prova konceptet i tvättstugor.


Den gamla tvättstugan låg i en källarlokal. Den nya blir mer tillgänglig för de många äldre som bor i området, berättar Juan Copovi Mena som är vd för Telge bostäder.
Bild: Monika Nilsson Lysell


– Det är klart att många undrar ”blir det verkligen rent?”. Vi är uppväxta i en värld där vi lärt oss att det behövs massor av grejer för att få tvätten ren, säger Juan Copovi Mena som är vd för Telge bostäder.

Han tycker att satsningen i Mariehäll stämmer väl överens med flera av företagets miljömål. – Det stora är att slippa kemikalierna från tvättmedel, och att slippa värma upp vattnet. Anläggningen kostar lite mer men det räknar vi hem med en minskad energiförbrukning, säger Juan Copovi Mena, som hoppas hitta fler klimatsmarta innovationer som kan bli en del av vardagen för Telge bostäders hyresgäster.

– Det här är bara början. Steget härifrån till fler tvättstugor är kort, säger Copovi Mena, som dock inte vill nämna några särskilda områden som kan stå på tur.

Nyhet från LT
ReCap Moduler

Huvudkontor

Tyska vägen 2
393 56 Kalmar

Produktion
Bruksgatan 23
364 97 Fröseke

Distriktskontor
Engelbrektsplan 2
114 34 Stockholm

Kontakt

0725-35 72 72
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Andra kanaler